7. november 2011

Forskning afdækker cellers hukommelse

EPIGENETIK

Hvordan ved de første fosterceller, hvilken celletype de skal udvikle sig til? Og hvorfor sker det af og til, at celler i den voksne krop, glemmer hvad de er og bliver til kræftceller? Det er nogle af de spørgsmål, der bliver forsket intensivt i inden for forskningsområdet epigenetik. Dansk forskning er med helt fremme, og lektor Anja Groth fra BRIC på Københavns Universitet er en af de internationale spillere på banen. Anja Groth har netop modtaget et af de prestigefyldte 'Starting Grants' fra det Europæiske Forskningsråd ERC og er blevet udvalgt til det internationale topforskerprogram EMBO Young Investigator Programme (YIP).

- Efter kortlægningen af menneskets gener, blev det tydeligt, at generne alene ikke kan forklare livets kompleksitet. Der skal slukkes og tændes for generne i en helt særlig orden, for at kroppen kan danne de omtrent 200 forskellige celletyper, og for at disse kan bevare deres korrekte funktion livet igennem. Vi har udviklet en ny teknologi, som vi netop vil bruge til at forstå, hvordan cellens hukommelse bevares, når den deler sig og danner to nye celler, siger lektor Anja Groth.

Genernes arkitektur

Særlige proteiner, kaldet histoner, fungerer som små byggesten, der pakker vores DNA i en velordnet struktur kaldet kromatin. Kromatinets struktur kan være åben eller lukket og derved tænde eller slukke for generne. Hver gang en celle deler sig i to, kopieres vores DNA, så begge celler får en ens kopi. Men histonernes information og kromatin-strukturen skal også kopieres, og den proces er endnu ret ubeskrevet. Forskningen i Anja Groths laboratorium drejer sig om, hvordan kromatin-strukturen og information på histonernes overflade kopieres og videregives ved celledeling. Det er vigtigt for cellernes hukommelse, fordi det kan styre, hvilke gener der skal tændes og slukkes hvornår.

- Hvis de molekylære mekanismer som kontrollerer kromatinets struktur og dermed cellernes hukommelse ikke bevares ved hver celledeling, kan det gå rigtig galt. Under fosterudviklingen vil cellerne ikke kunne specialiseres og senere i livet kan cellerne glemme, hvad de er, og eventuelt udvikle sig til kræftceller, siger Anja Groth

Forskergruppens nye teknologi gør det muligt at følge, hvordan information lagret i histonerne og kromatinets struktur kopieres, når celler deler sig.

- Teknologien giver os dermed et værdifuldt redskab til at identificere nye molekylære mekanismer, som spiller en vigtig rolle for cellers hukommelse, og dette er omdrejningspunktet i min ERC-bevilling, siger Anja Groth.

ERC-bevilling og Europæisk topforskerprogram

ERC uddeler hvert år et antal Starting Grants til unge forskere, som har vist ekstraordinært talent og kan præsentere et ambitiøst og visionært forskningsprojekt. Anja Groth har modtaget et ERC Starting Grant på 12,5 millioner kroner til sin forskning. Hun er desuden blevet udvalgt til EMBOs prestigefyldte Young Investigator Programme (YIP). EMBO er en europæisk organisation af førende biovidenskabelige forskere, som arbejder for at fremme udviklingen af unge forskere, der kan producere videnskabelige resultater i verdensklasse. YIP bruges til at promovere de nye forskningsleder-talenter og skabe stærke faglige og karrieremæssige netværk.

- ERC-bevillingen giver mig en helt fantastisk mulighed for at fordybe mig i forskningen og kickstarte et meget ambitiøst projekt, som kan bidrage med ny vigtig viden omkring epigenetik og cellers hukommelse.  Jeg er også meget glad for udvælgelsen til YIP, som blandt andet giver adgang til et netværk af unge topforskere og attraktive kurser for de studerende i min gruppe. Det ligger også helt i tråd med mit fokus på at få flere unge til at satse på en naturvidenskabelig forskningskarriere, siger Anja Groth.

I den sammenhæng er Anja Groth blandt andet aktiv som foredragsholder i Ungdommens Naturvidenskabelige Forening, og for nyligt i det Europæiske initiativ 'TWIST - Towards women in science and technology. Formålet med TWIST er at inspirere flere unge, især kvinder, til at vælge den naturvidenskabelige karrierevej. 


Kontakt

Lektor, Anja Groth, BRIC
Tlf: 35 32 55 38

Forskningskoordinator, Katrine Sonne-Hansen, BRIC
Tlf: 35 32 56 48, mobil: 25 85 47 42

Emner